Wat is compassie?
Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij ongemak en lijden van onszelf en van anderen, en de moed en de bereidheid om hier iets aan te doen. Tijdens de mindfulnesstraining heb je geoefend om mild met jezelf en je ervaringen om te gaan. Dit blijkt vaak lastig. Ieder mens wil ongemak weg hebben en reageert dan vaak met strengheid en afkeuring. Terwijl juist de momenten waarop we het moeilijk hebben een houding van mildheid en vriendelijkheid naar jezelf veel meer ondersteunend zou zijn!
Stel je hebt ruzie gehad met een collega/familielid/vriend/vriendin.
Onze eerste neiging is om onder een koude douche van piekeren en oordelen te gaan staan:
- Wat had ik beter/anders moeten doen? Wat heb ik verkeerd gedaan?
- Ik heb gelijk!
- Of ‘wat stom van me’!
- Waarom is dit me nu weer overkomen?
- Of je neemt een borrel of zet de TV aan en probeert het gesprek te vergeten of te negeren.
Door training en oefening kun je eerst een warm bad van vriendelijkheid en zorgzaamheid naar jezelf nemen:
- Opmerken: ‘Dit was een pittig moment’. ‘Dit was niet gemakkelijk’.
- Erkennen: ‘Ongemak hoort bij het leven’.
- Zelfcompassie: Dit is een moment om goed voor mezelf te zorgen en bijvoorbeeld mezelf een vriendelijke wens te schenken: ‘mag ik mezelf accepteren zoals ik ben’, of ‘mag ik mezelf de compassie geven die ik nodig heb’.
- Compassie naar de ander toe: ‘Iedereen heeft de wens om gelukkig te zijn en geeft daar op zijn/haar manier vorm aan. Ieder mens is onvolmaakt en kwetsbaar en onderhevig aan beperkingen’.
Dit betekent niet dat je in het warme bad blijft zitten en niets leert of vooruit komt! Compassie verschaft de emotionele veiligheid die we nodig hebben voor verandering en groei.
Gun jezelf de tijd voor
rust en reflectie.