Mindfulness oefeningen: mediteren kun je leren

Tijdens de trainingen en bijeenkomsten staan de mindfulness oefeningen centraal. Mindfulness wordt ook wel het trainen van je brein genoemd: je traint de aandacht.

Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan leren. Het vraagt wel wat oefening, net als leren pianospelen. Daarom is het belangrijk om tussen de sessies door tijd te reserveren om thuis de mindfulness oefeningen te doen. Dit vraagt ongeveer 30-45 minuten per dag. Je krijgt geluidsbestanden van mij mee naar huis en ook een werkboek. Het integreren van de oefeningen en het gedachtegoed in het dagelijks leven is wat de training effectief en intensief maakt.

Soorten mindfulness oefeningen

We beoefenen yoga, zit- en loopmeditaties en doen andere mindfulness oefeningen om de opmerkzaamheid te vergroten en de aandacht te trainen.

Wil je een idee krijgen van de oefeningen die we doen? Luister dan naar een lichaamsscan (bodyscan) van tien minuten.

Door de bodyscan regelmatig te doen zul je merken dat je steeds vertrouwder raakt met de oefening. Je versterkt je lichaamsgevoel en leert jezelf hierdoor beter kennen. Je merkt eerder grenzen op en voelt beter hoe het met je gaat. Ook kan de bodyscan bijdragen aan meer ontspanning.

We bespreken de mindfulness oefeningen tijdens de sessies ook na. In deze nabespreking staan de ervaringen tijdens het oefenen centraal. Uiteraard deel je wat je wilt delen. Je eigen grenzen hierin respecteren is belangrijk.

nienke-heijbroekGun jezelf de tijd voor
rust en reflectie.