De compassie training

De compassietraining is een vervolg op de mindfulnesstraining en een verdieping hiervan. Mindfulness vraagt: ‘wat ervaar ik nu?’. Zelfcompassie vraagt: ‘wat heb ik nu nodig?’.

Tijdens het eerste deel van de training staat ‘zelfcompassie’ centraal. Tijdens het tweede deel komt de relatie met ‘de ander’ en de wereld om je heen meer aan bod. In de compassietraining krijg je veel uitleg over de werking van het menselijk brein. Inzicht in de werking van het menselijk brein kan voor begrip en mildheid zorgen naar je patronen. Het brein is nu eenmaal zo ontwikkeld. Gelukkig betekent dit niet dat er geen verandering mogelijk is.

De methode waarmee we werken in de compassietraining heet MBCL: Mindfulness Based Compassionate Living. De grondleggers hiervan zijn Frits Koster en Erik van den Brink. Mocht je meer willen lezen over de compassietraining dan kun je kijken op compassietraining.nl of zelfcompassietraining.info.

Opzet van de compassie training
De training heeft veel overeenkomsten met de mindfulnesstraining. De compassietraining bestaat uit acht sessies van twee en een half uur (bij een kleine groep twee uur). Je krijgt nieuwe meditatie-oefeningen aangereikt, we wisselen ervaringen uit naar aanleiding van de oefeningen en ook komen er stukjes uitleg en theorie aan bod.
De training is aan de ene kant intensief omdat je tijdens een aantal oefeningen aan de slag gaat met ‘het lastige’ in je leven. Aan de andere kant is de training minder intensief dan een mindfulnesstraining omdat de oefeningen voor thuis suggesties zijn en naar eigen inzicht en behoefte ingevuld kunnen worden.

De thema’s die aan bod komen tijdens de bijeenkomsten zijn:

  1. De drie emotie-regulatiesystemen: het jaagsysteem, het gevaarsysteem en het zorgsysteem.
  2. Reacties op de drie emotie-regulatiesystemen.
  3. Innerlijke patronen.
  4. De compassiemodus.
  5. Zelf en anderen.
  6. Gedeelde menselijkheid.
  7. Compassie in het dagelijks leven.
  8. Het leven helen met compassie.

Voor wie?
De compassietraining is geschikt voor mensen die:

  • Mildheid en vriendelijkheid naar zichzelf en naar anderen willen versterken en verdiepen.
  • Weer in een groep geïnspireerd willen worden om thuis oefeningen te doen.
  • Bereid zijn om op een nieuwe manier naar eigen patronen te kijken.

De MBCL die ik aanbied is een vervolgtraining op de mindfulnesstraining. Je kunt dus meedoen als je bij mij of bij iemand anders een mindfulnesstraining hebt gevolgd.

nienke-heijbroekGun jezelf de tijd voor
rust en reflectie.