Wat is mindfulness?
Mindfulness trainer Nienke geeft de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training. Deze mindfulness training is oorspronkelijk rond 1980 ontwikkeld door de Amerikaanse arts Jon Kabat-Zinn. Voor patiënten die uitbehandeld waren viel er nog veel verbetering te behalen in de kwaliteit van leven door te werken aan de omgang met de klachten. Vecht je tegen wat er is of kun je er naar kijken? Het stoppen van het vechten tegen wat er is blijkt voor iedereen behulpzaam.
Mindfulness is een training waarbij je leert anders om te gaan met alles wat er de hele dag op je afkomt. Je kunt de golven in het leven niet stoppen, maar wel leren surfen.
Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het programma en de methode blijkt zeer effectief om verschillende klachten te verminderen. Door de goede resultaten zijn veel mensen enthousiast over mindfulness trainingen en neemt de populariteit toe.
Waarom mindfulness?
Wat is mindfulness en waarom begin je er mee? Er zijn diverse redenen om te beginnen met een mindfulness training. Veel mensen hebben het gevoel geleefd te worden. Deelnemers geven aan:
‘De dagen zijn net een rijdende trein die niet stopt. Ik doe veel op de automatische piloot en vind het moeilijk om me te ontspannen’.
We leven in een tijd waarin er veel prikkels op ons af komen en het moeite kost om rust te vinden. Stoppen met rennen en pauze nemen is belangrijk, onder andere om te genieten en om op te laden. De mindfulnesstraining helpt om in het dagelijks leven tijd en rust voor jezelf in te bouwen.
Aandacht voor bewustwording
Door het trainen van de aandacht ontstaat er bewustwording. Je bent je meer bewust van alle gedachtenspinsels en je eigen reacties. Door deze bewustwording ontstaat er meer keuzeruimte.
Je merkt bijvoorbeeld de gedachte op ‘ik moet nog zo veel doen’. Op het moment dat je je hiervan bewust bent kun je jezelf afvragen of deze gedachte klopt en of deze gedachte helpend is. Hierdoor kun je de gedachte loslaten en er bijvoorbeeld voor kiezen om de dingen op een rustig tempo te doen of met een boek op de bank te gaan zitten.
Eerder grenzen aanvoelen
Verder voelen veel mensen zich een ‘wandelend hoofd’ en is er weinig contact met het lichaam. Mindfulness brengt je weer in contact met je lichaam waardoor je eerder grenzen aanvoelt en opmerkt hoe het met je gaat.
Mildheid brengt je verder
Vaak leggen we de lat hoog en zijn we streng voor onszelf. We kunnen alleen nog maar functioneren in de resultaatgerichte ‘doe-modus’. Tijd moet efficient besteed worden. Tijdens de mindfulness training ontwikkel je meer vriendelijkheid en mildheid naar jezelf. Mag het genieten van wat er is ook af en toe de ruimte krijgen? Wat vaker tegen jezelf zeggen: ‘het is genoeg zo, nu is het tijd om te ontspannen en niet bezig te zijn met iets nuttigs of functioneels’.
Waarom kiezen voor Mindfulness?
- Minder piekeren en lastige gebeurtenissen makkelijker loslaten
- Eerder grenzen aanvoelen waardoor lichamelijke klachten afnemen en je beter voor jezelf zorgt
- Minder meegesleept worden door emoties en gedachten
- Meer concentratie en gefocused zijn
- Milder naar jezelf zijn en minder (be)oordelen
- Meer rust ervaren
- Meer bewust en vanuit je eigen wijsheid en intuïtie leven
Gun jezelf de tijd voor
rust en reflectie.