Lastig om te blijven oefenen? Dit helpt.

Sommige cursisten geven aan dat het na de training mindfulness lastig is om te blijven oefenen. Het verschilt per deelnemer of de wens er is om te blijven oefenen. Sommige deelnemers spreekt vooral de informele mindfulness oefeningen aan; korte kleine oefeningen door de dag heen. Anderen willen graag blijven oefenen maar vinden het lastig om de motivatie op te brengen. De ‘doe-modus’ is sterk en alle dingen die gedaan moeten worden lijken belangrijker.

Wat helpt mij om dagelijks te blijven oefenen?

  1. Een duidelijk besef van wat meditatie me brengt. In het voorjaar van 2016 was ik erg moe en kwam ik er achter dat een dag voor mijn twee kleine kinderen zorgen heel veel energie vroeg. De jongste huilde veel en het ‘mee-voelen’ putte me uit. Ik ben toen de wekker gaan zetten om te kunnen mediteren voordat ze wakker werden. De dagen verliepen veel prettiger. Ik had het nodig om eerst mezelf te voeden door aandacht aan mijn lichaam en ademhaling te geven. Door s’ochtends te mediteren kon ik de huilbuien beter aan waardoor ik minder moe en geïrriteerd was en meer aandacht en liefde aan mijn kinderen kon geven.
  2. Mediteren in een groep.
    1. De meeste deelnemers zeggen ‘tijdens de oefeningen die we tijdens de mindfulness training doen is er veel meer aandacht en opmerkzaamheid dan thuis’. Aan de ene kant is de verleiding minder om nog even de was in de machine te doen of je telefoon te bekijken. Aan de andere kant werkt het mediteren in een groep op zichzelf versterkend. Afgelopen week had ik die ervaring nog. Tijdens een meditatie met de groep waar ik in zit was mijn motivatie om ‘nu even niet’ tegen gedachten te zeggen veel sterker dan thuis. Dit zorgde voor een enorme focus en helderheid.
    2. Daarnaast is het prettig om eens in de zoveel tijd ervaringen uit te wisselen over je mindfulness oefeningen. Je wilt graag iets te delen hebben dus dit motiveert om te oefenen.
  3. Het opschrijven van de dagelijkse meditatie ervaringen. December 2016 was een mistige maand wat betreft mijn meditatie ervaringen. Ik was veel afwezig, in gedachten, en merkte voornamelijk moeheid op. Mijn jongste dochter werd tussen 5 en 6 uur s’ochtends wakker en ik was twee weken verkouden. Het zou een ideale maand geweest zijn om af te haken. Door af en toe terug te lezen wat mijn ervaringen waren zag ik dat mijn sombere beeld over de maand niet helemaal klopte. Er waren toch redelijk wat heldere momenten. Dit hielp om minder oordelend te zijn als ik totaal afwezig was tijdens een oefening en gemotiveerd te blijven om dagelijks te oefenen.